Vláknina a zdraví

 
O tom, že je vláknina důležitá už jste asi určitě slyšeli. Ale ruku na srdce, víte, co je na ní tak zázračného, a proč by neměla ve vašem jídelníčku chybět?
 
Vláknina nám může pomoci hned několika způsoby, pomáhá našemu trávení. To oceníme především při zácpě nebo průjmu. Navíc je nestravitelná a dobře váže vodu, takže nás zasytí. To znamená, že s ní můžeme zahnat pocit hladu, aniž bychom přibrali na váze. Dále vláknina pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, protože na sebe váže jeho molekuly a pomáhá jej dostat stolicí ven z těla. Mezi její další benefity patří, že snižuje riziko některých druhů rakoviny, srdečních onemocnení a cukrovky.
 
vločky vláknina

V čem najdeme vlákninu?

 
Vlákninu najdeme téměř ve veškerém ovoci a zelenině. Dále také v obilovinách a oříškách. Jak vidíte, stačí jíst přírodní potraviny a vláknině se nemáte šanci vyhnout. V čem jí ale určitě nenajdete je třeba maso, nebo cukrovinky. 
 

Potraviny z Ježkova statku s vysokým obsahem vlákniny:

müsli s ovocem vláknina

Kolik bychom měli vlákniny přijímat?

 
Pokud se bojíte předávkování vlákninou, tak rozhodně nemusíte. Dá se říci, že valná většina Čechů přijímá jen zlomek doporučeného množství vlákniny. To se pohybuje v rozmezí 20 až 35 gramů.
 
Pokud byste to s příjmem vlákniny přecijen přehnali, tak vám hrozí plynatost nebo snížení schopnosti vstřebávání některých minerálních látek ze stravy. To byste ale opravdu museli přehnat, jelikož jak jsme zmínili, tak většina z nás má nedostatečný denní příděl vlákniny.