Slivoň švestka neboli švestka domácí je známý strom z rodu slivoň původem z Malé Asie, jehož plodem je švestka. Švestka je oblíbené ovoce nasládlé chuti a tmavě modré až fialové barvy.

Obyčejné ovoce? Ani náhodou!

Nejčastěji se švestky používají jako přísada do koláčů, ovocných knedlíků, vyrábějí se z nich povidla a samozřejmě slivovice. Málokdo však ví, že toto sladké ovoce účinně bojuje se spoustou zdravotních neduhů. Švestky sice neobsahují mnoho vitamínů, pouze vitamín E, ale co se týče minerálů, je to úplná minerální bomba.

Zdraví prospěšné látky ve švestkách

  • vitamín E
  • vápník
  • hořčík
  • fosfor
  • draslík
  • sodík
  • železo
  • vláknina
  • třísloviny, organické kyseliny

Švestky jsou ovoce pozdního léta, přesto je vhodné konzumovat je po celý rok a to ideálně ve formě sušeného ovoce. Tato zdravá pochoutka je vhodná na cesty i do práce, skvěle zasytí a navíc dodá tělu potřebné minerály a vlákninu.

Švestky a jejich vliv na naše zdraví

  • čistí střeva, účinně pomáhají při zácpě
  • jsou účinným pomocníkem při dně a revmatismu
  • pomáhají při onemocnění jater a ledvin
  • pozitivně působí na krevní oběh
  • jsou vhodné pro odvodnění, hubnutí a při redukčních dietách

  • Banán a švestky.jpg