Možná se ptáte, kde teď v březnu seženete jahody, které by nebyly kyselé a bez chuti. Nemusíte být jako Maruška z pohádky O dvanácti měsíčkách a shánět čerstvé jahody, které by za něco stály, výtečný jahodový sirup totiž hravě vykouzlíte i z jahod lyofilizovaných, tedy mrazem sušených. Je to snadné, rychlé a výsledek až omamně voňavý!
Na 0,5l sirupu budete potřebovat:
-
500g cukru
-
60g lyofilizovaných jahod
-
šťáva z 1 citronu
-
500ml vody
Postup:
1. Do kastrolu nasypte cukr, zalijte vodou a začněte pomalu zahřívat tak dlouho, až se cukr bezezbytku rozpustí a výsledkem bude tekutina, která svou hustotou bude připomínat tekutý med.
2. Do horkého cukrového rozvaru přidejte sušené jahody, čerstvě vymačkanou citronovou šťávu a povařte na mírném plameni deset minut.
3. Hotový sirup nechte vychladnout a pak ho buď sceďte a rovnou konzumujte nebo uložte kastol do lednice a nechte ho tam odpočívat přes noc – chutě se ještě lépe uvolní.
4. Podávejte zalitý perlivou vodou.