Šípek a jeho vliv na zdraví

Přesto, že sběr těchto malých plodů růže šípkové je náročný a podobá se boji s krvelačnou šelmou, vytrvat a přinést si domů hrstku červených šípků se opravdu vyplatí. Šípky obsahují mnoho vitamínů a minerálů a další zdraví prospěšné látky. Stejně jako rakytník, vyniká také šípek vysokým obsahem vitamínu C a je tak vhodným pomocníkem pro podporu imunitního systému, zvláště na podzim a v zimě. 

Šípek pro jeho cenné vlastnosti využívali již staří Řekové a první zmínky o něm se nachází v herbářích z 11. století. I u nás se těší oblibě, navíc je snadno k dostání v nejrůznějších formách, bez nutnosti podstoupit bolestivý sběr. Oblíbený je šípkový čaj a džem, který můžete také použít k přípravě šípkové omáčky. Skvěle si pochutnáte a navíc svému tělu dopřejete mnoho prospěšných látek.

Prospěšné látky šípku

  • vysoký obsah vitamínu C pro správnou funkci imunitního systému
  • vitamín A, antioxidant pro zdravý zrak, pokožku a sliznici
  • vitamíny skupiny B důležité pro správnou činnost nervového systému
  • vitamín E, který je také významný antioxidant
  • vápník důležitý pro dobrý stav kostí a zubů
  • hořčík, který přispívá ke zmírnění únavy a stresu, důležitý pro svaly
  • zinek podporuje imunitní systém, zdravý stav vlasů, zubů a pokožky
  • železo důležité k okysličení buněk a při chudokrevnosti
  • šípky jsou účinným pomocníkem v boji proti paradentóze a při zánětu dásní

Ideální doba pro sběr šípků je po prvním mrazíku, říká se, že tehdy jsou plody nejsladší. Pokud si ale chcete tuhle vitamínovou bombu dopřát z pohodlí domova a klidně celý rok, pořiďte si do spíže náš výběrový šípkový džem.

  • si_MG_1993.jpg