O fících
Fíky jsou sladká a šťavnatá plodenství fíkovníku smokvoně. První zmínky pocházejí z oblasti Přední Asie z doby před 10 000 lety. Postupem času se fíky rozšířily do Středozemí, Asie a Evropy. I u nás si můžeme medově sladké, exotické ovoce dopřát a to především v sušené formě. Fíky však nejsou jen sladká ovocná pochoutka, jsou také přínosem pro naše zdraví. Přečtěte si o překvapivých složkách a účincích fíků na náš organismus.
Fíky obsahují:
- rozpustnou i nerozpustnou vlákninu
- draslík, vápník, železo, hořčík, mangan
- vitamín B6
- polyfenoly
- vysoký obsah fruktózy
- až 80% vody
Co to pro nás znamená
- fíky chrání před nemocemi kardiovaskulárního systému
- přispívají k normální hladině cholesterolu a krevního tlaku
- jsou účinnou pomocí při osteoporóze
- čistí střeva a ulevují při zácpě
- působí detoxikačně
- jsou zdravým zdrojem energie, navíc mají nízký glykemický index, jsou tedy skvělým pomocníkem při hubnutí
Fíky nejsou jen vánoční pochutina. Dopřejte si sladké exotické ovoce pravidelně a podpořte tak své zdraví.