O fících

Fíky jsou sladká a šťavnatá plodenství fíkovníku smokvoně. První zmínky pocházejí z oblasti Přední Asie z doby před 10 000 lety. Postupem času se fíky rozšířily do Středozemí, Asie a Evropy. I u nás si můžeme medově sladké, exotické ovoce dopřát a to především v sušené formě. Fíky však nejsou jen sladká ovocná pochoutka, jsou také přínosem pro naše zdraví. Přečtěte si o překvapivých složkách a účincích fíků na náš organismus.

Fíky obsahují:

  • rozpustnou i nerozpustnou vlákninu
  • draslík, vápník, železo, hořčík, mangan
  • vitamín B6
  • polyfenoly
  • vysoký obsah fruktózy
  • až 80% vody

Co to pro nás znamená

  • fíky chrání před nemocemi kardiovaskulárního systému
  • přispívají k normální hladině cholesterolu a krevního tlaku
  • jsou účinnou pomocí při osteoporóze
  • čistí střeva a ulevují při zácpě
  • působí detoxikačně
  • jsou zdravým zdrojem energie, navíc mají nízký glykemický index, jsou tedy skvělým pomocníkem při hubnutí

Fíky nejsou jen vánoční pochutina. Dopřejte si sladké exotické ovoce pravidelně a podpořte tak své zdraví.

 

  • susene-fiky-leridaV.jpg