jahody mrazem sušené

V čem je vitamín C tak zásadní, že se na něj pějí ódy na každém rohu? Inu jde o velmi silný antioxidant. Pomáhá tělu bojovat proti stárnutí, zabraňuje degenerativním procesům a je to skvělý bojovník proti mnoha nemocem. 

Je zajímavostí, že člověk patří k několika málo živočichům, kteří si neumí vitamín vytvářet sami. Mimo jiné sem patří i třeba ěkteré druhy primátů, morčata, kapybara, indický netopýr, mezi ptactvem pak červení bulbulové a z vodní říše pstruh duhový a losos. Naštěstí je plno dostupných a chutných potravin, které nám pomohou mít dostatek vitamínu C po celý rok.

Výčet dalších účinků vitamínu C na zdraví:

  • Pomáhá při nachlazení
  • Podporuje vstřebávání železa
  • Chrání před srdečními chorobami
  • Některé studie jej pasují do role bojovníka proti některým nádorovým onemocněním.

V jakých potravinách je vitamín C obsažen?

Vitamín je naštěstí obsažený v běžně dostupných potravinách, ale některé ho mají výrazně více než jiné. Nejvíce vitamínu C samozřejmě obsahuje zelenina a ovoce. Mezi těmi, které v obsahu vitamínu vynikají jsou třeba brusinky, černý rybíz nebo jahody.

Pozor na úpravu jídla

Při některých úpravách jídla se může ztratit většina vitamínu C. Třeba při vaření se ztrácí každých 5 minut přibližně 10% vitamínu. Ani sušení není nejšetrnější a ztrácí se při něm část vitamínu, naštěstí byla vymyšlená technologie sušení ovoce mrazem neboli lyofilizace. Takto upravené ovoce je skvěle zakonzervované a navíc neztrácí téměř nic ze svého obsahu vitamínů. Lyofilizované ovoce najdete v naší nabídce.

brusinky sušené mrazem

Jak poznát nedostatek vitamínu C

Mezi projevy nedostatku vitamínu patří krvácení dásní, únava, slabost nebo bolesti kloubů a svalů. Námořníci při cestách často trpěli extrémním nedostatkem vitamínu C a dostávali kurděje.