Dbáte na zásady zdravého stravování i mlsání, ale Vánoce vám tak nějak kazí plány? Trápíte se po Vánocích výčitkami, kvůli množství nezdravého jídla, které jste celé svátky pojídali? Už nemusíte! Dávno již neplatí, že co je zdravé, není chutné. Dopřejte si voňavé vanilkové rohlíčky v odlehčené verzi, se špaldovou moukou a bez výčitek.

Celozrnné vanilkové rohlíčky

Suroviny:

  • 160g celozrnné špaldové mouky
  • 160g hladké mouky
  • 100g sladidla; použít můžete med, třtinový cukr, agávový sirup nebo třeba datlovou pastu (recept na ní najdete v našem blogu, v článku o datlích)
  • 100g vlašských ořechů, jemně mletých
  • mletá vanilka (na špičku nože)
  • 200g rozpuštěného másla (pro dokonale zdravou variantu použijte přepuštěné máslo neboli Ghí)
  • citronová šťáva dle potřeby
  • moučkový a vanilkový cukr na obalení (popřípadě si vanilkový cukr vytvořte sami, z čerstvého vanilkového lusku a práškového cukru)

Postup:

V míse smícháme špaldovou a hladkou mouku, cukr, ořechy, mletou vanilku a rozpuštěné vychladlé máslo, a vypracujeme těsto. Postupně přidáváme citronovou šťávu (můžeme naředit vodou), aby vzniklo řidší těsto. Celozrnná mouka se chová trošku jinak než klasická a část tekutiny vsákne. Hotové těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme přes noc odležet. Na druhý den z těsta vytvarujeme rohlíčky a pečeme v troubě při 180°C dozlatova, to je cca 8 minut. Ještě teplé rohlíčky obalujeme ve vanilkovém cukru.

Za celý náš tým Ježkův statek vám přejeme dobrou chuť a veselé Vánoce! :) 

  • christmas-balls-1891598_1920.jpg