Černý bez je větší keř (někdy až strom), který může vykvést i dvakrát do roka. Květ má omamnou vůni a často se z něj připravuje známý pokrm zvaný kosmatice; v těstíčku obalené a osmažené květy. Po odkvetení dozrávají plody; malé, černé, lesklé peckovice, kterým se říká bezinky. Bezinky se nedoporučuje konzumovat čerstvé, mají projímavé účinky. Ty se naštěstí neutralizují sušením či tepelnou úpravou. Můžeme si tedy tuto pochoutku v klidu dopřát například ve formě sirupu.

Účinky bezinek

  • tiší bolest nervového původu
  • mají vysoký obsah antioxidantů, vitamínu C a vlákniny
  • přispívají ke zdraví srdce a cév, snižují cholesterol
  • pomáhají při léčbě rakoviny
  • posilují imunitu
  • působí močopudně a potopudně, a zbavují tak tělo škodlivin
  • účinně bojují se stresem a zlepšují náladu
  • mají protizánětlivé účinky

Nejoblíbenější způsob jak konzumovat bezinky, je ve formě sirupu. Stačí ho smíchat s vodou, přidat plátek citronu a máte chutný, osvěžující nápoj plný pozitivních účinků na vaše zdraví.

  • sirup-bez.jpg