Černý bez je větší keř (někdy až strom), který může vykvést i dvakrát do roka. Květ má omamnou vůni a často se z něj připravuje známý pokrm zvaný kosmatice; v těstíčku obalené a osmažené květy. Po odkvetení dozrávají plody; malé, černé, lesklé peckovice, kterým se říká bezinky. Bezinky se nedoporučuje konzumovat čerstvé, mají projímavé účinky. Ty se naštěstí neutralizují sušením či tepelnou úpravou. Můžeme si tedy tuto pochoutku v klidu dopřát například ve formě sirupu.
Účinky bezinek
- tiší bolest nervového původu
- mají vysoký obsah antioxidantů, vitamínu C a vlákniny
- přispívají ke zdraví srdce a cév, snižují cholesterol
- pomáhají při léčbě rakoviny
- posilují imunitu
- působí močopudně a potopudně, a zbavují tak tělo škodlivin
- účinně bojují se stresem a zlepšují náladu
- mají protizánětlivé účinky
Nejoblíbenější způsob jak konzumovat bezinky, je ve formě sirupu. Stačí ho smíchat s vodou, přidat plátek citronu a máte chutný, osvěžující nápoj plný pozitivních účinků na vaše zdraví.