Datle jsou plody palmy datlovníku pravého. Rostou ve velkých trsech a konzumují se většinou vysušené. Původně se datle pěstovaly na území Mezopotámie, kde se pěstovaly před více než 5 000lety. Nyní patří mezí základní potraviny ve státech Severní Afriky a Blízkého východu. Konzumují se převážně samostatně, ale lze je po semletí použít jako součást zdravé výživy do různých dezertů a místo sladidla.

Datle a zdraví

  • jsou významným zdrojem sacharidů
  • obsahují vitamíny A,K a skupinu vitamínu B
  • obsahují vysoké množství minerálů; draslík, vápník, fosfor, zinek, železo
  • obsahují 60% cukru, jsou tedy skvělým zdrojem energie
  • obsahují rozpustnou vlákninu, která účinně působí proti zácpě
  • snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění a upravují hladinu krevního tlaku
  • díky vysokému obsahu vitamínu C působí jako antioxidant
  • stejně jako fíky jsou vhodné při redukčních dietách
  • podporují imunitní systém, pomáhají při nachlazení a rýmě
  • účinný prostředek pro zklidnění psychiky a navození klidného spánku

Klidný spánek díky datlové pastě

Dopřejte si před spaním sladký nápoj, který harmonizuje vaši psychiku a ukolébá vás ke klidnému spánku. K jeho výrobě vám budou stačit datle, voda, špetka soli, vanilka či skořice a mléko. Datlovou pastu vytvoříte tak, že vypeckované sušené datle přes noc naložíte do sklenice vody a necháte odstát (přiklopené). Ráno pak vodu slijete (ponechte si trochu pro případnou úpravu konzistence pasty) a datle s kořením mixujete 4-5 minut dohladka. Vytvořenou pastu můžete používat místo sladidla, jako přísadu do dezertů nebo ji svařit s trochou mléka před spaním.

  • Datle bez pecky BIO.jpg