V naší zemi se stejně jako zahrádkářství a kutilství těší velké oblibě také sběr hub. Každoročně nazouváme holinky a vydáváme se v brzkých ranních hodinách do vlhkého lesa pro specifickou pochoutku, houby. Za předpokladu, že houby známe a přineseme si jen ty jedlé, skvěle si pochutnáme a navíc bez výčitek! Houby totiž obsahují až 90% vody, obsahují minimum tuku a žádné kalorie. Tím ale výčet jejich skvělých vlastností rozhodně nekončí.

Jaké živiny se v houbách skrývají?

  • provitamín A
  • vitamíny skupiny B (B2, B3, B12)
  • vitamín D
  • forfor
  • hořčík
  • vápník
  • železo

Co to pro nás znamená?

  • houby jsou prevencí rakoviny tlustého střeva
  • snižují cholesterol a krevní tlak
  • podporují imunitní systém
  • mají blahodárný vliv na srdce
  • chrání před zhoubným bujením a infekcí
  • jsou vhodnou součástí zdravé výživy a při hubnutí

Jelikož čerstvé houby podléhají snadno zkáze, je lepší je co nejdříve zpracovat. Můžete je samotné nasušit a uchovat ve sklenicích, hrozí ale riziko plísně. Nejlepší službu houby udělají ve formě čalamády. Snadno ji použijete jako základ pro nejrůznější pokrmy teplé i studené kuchyně a budete mít zdroj živin snadno k dispozici po celý rok. Už jste vyzkoušeli tu naši?

  • houbova-calamada_250_sklenice_a_talir.jpg