Kmín kořenný nazývaný také kmín luční je jedním z nejrozšířenějších druhů koření vůbec. Oblíbený je zejména v Evropě a v naší české kuchyni tvoří základ mnoha pokrmů. Neobejde se bez něj ta nejzákladnější potravina, jakou je chléb, je nedílnou součástí dušeného kyselého zelí a přidáváme ho do většiny polévek. Hojně využíván je však i v lidovém léčitelství, a to už po celá staletí. Jaké jsou jeho léčivé účinky?

Léčivá síla kmínu

Protože v sobě semínka kmínu ukrývají celou řadu zdraví prospěšných látek, mají neocenitelné léčivé účinky. Obsahují vitaminy A, B, C, E a K, jsou zdrojem minerálů jako je draslík, vápník, hořčík, železo, mangan, selen, zinek a měď, a mají vysoký obsah éterických olejů, flavonoidů, tříslovin a vlákniny.

Kmín má hned několik léčivých účinků – antioxidační, dezinfekční, protizánětlivý, spasmolytický a močopudný. Po staletí se využívá v lidovém léčitelství především k léčbě neduhů trávicího traktu – účinně odstraňuje nadýmání a plynatost, harmonizuje zažívání, zklidňuje žaludek, podporuje správné vylučování žluči a díky svým spasmolytickým účinkům ulevuje od nevolnosti a bolestí břicha, protože zabraňuje křečím hladké svaloviny žaludku a střev. Pravidelná konzumace kmínu mimo jiné napomáhá udržovat zdravou střevní mikroflóru, která je základním předpokladem pro správnou funkci naší imunity.

Protože je kmín možný podávat i malým miminkům, je výborným pomocníkem při bolestech bříška způsobených novorozeneckou kolikou, kterou trpí spousta novorozenců. Najdeme ho jak v dětských čajových směsích, tak čajích pro kojící maminky. Je ale možné uvařit si i samotný odvar z kmínu, který bude mít ještě lepší účinky.

Díky svým močopudným vlastnostem se kmín skvěle hodí také při detoxikaci organismu a redukci váhy. Využijete ho ale také při léčbě kašle, protože usnadňuje vykašlávání hlenu a svými protizánětlivými účinky napomáhá léčbě zánětů dýchacích cest. Pro optimální efekt je dobré kombinovat ho s cibulovým čajem.

Kmín je možná tak samozřejmý a nenápadný, že na něm většina lidí nic zajímavého nevidí, ale ve skutečnosti je to cenný pomocník nejen v kuchyni, ale také v léčitelství.