Používáte v kuchyni mák? Pokud ne, tak vám řekneme několik důvodů, proč byste ho určitě měli zařadit do svého jídelníčku. Obsahuje totiž mnoho zdraví prospěšných látek, které pomáhají předcházet nemocem a podporovat naší dobrou kondici. Navíc jde samozřejmě o dobře dostupnou potravinu, která je velice levná. Pokud máte zájem, tak si jej můžete zakoupit přímo v našem eshopu.
Pozitivní účinky máku na lidský organismus
- Obsahuje kyseliny, které pomáhají snižovat hladinu špatného cholesterolu LDL a zároveň zvyšovat hladinu dobrého HDL neboli dobrého cholesterolu v krvi
- Je skvělým zdrojem vápníku, kterého obsahuje více než mléko nebo sýry
- Mák je bohatý na vitaminy a minerály, jako je železo, hořčík, draslík, měď
- Dále v něm najedeme vitaminy skupiny E a B
- Také obsahuje nasycené mastné kyseliny omega-3 a omega-6
Jak konzumovat mák
Většina výživových poradců zastává názor, že pokud chceme zachovat v maximální míře všechny prospěšné látky máku, tak bychom jej neměli tepelně upravovat. Pro ideální vstřebání všech látek z máku bychom ho měli umlít neboť jinak projde trávícím traktem téměř netknutý a tělo si z něj mnoho nevezme.
Zajímavosti
Jednou ze zajímavostí jistě je, že se mák původně jako potravina používal ve starověkém Egyptě a odtud se přes obchodníky dostal postupně až do Evropy.
Jelikož se z nezralých semen získává opium, což je dobře známá droga, tak je pěstování máku v mnoha zemích zakázáno.