Přísada do svíčkové i nezbytná součást zdravé výživy, to je brusinka. Plod keříkovité rostliny Brusnice brusinka z čeledi vřesovcovitých, rostoucí na vřesovištích a pokrývající svahy lesů a hor v mírném pásu severní polokoule. Červená, nahořklá a plná živin a vitamínů.

Brusinka a její vliv na naše zdraví

 

Kromě pozitivního vlivu na močové ústrojí má brusinka spoustu dalších, zdraví prospěšných účinků a směle ji tedy můžeme označit za superpotravinu.

Antioxidant

Brusinka má významné antioxidační účinky na lidský organismus, váže volné radikály a bojuje proti oxidačnímu stresu, funguje tedy jako prevence proti civilizačním chorobám a zpomaluje stárnutí.

Vitamin C

Dávno už není tento vitamín záležitostí jen citrusových plodů, i brusinka se vyznačuje vysokým obsahem vitamínu C, obsahuje až 16% doporučené denní dávky.

Vitamin E

Další důležitý vitamín, který významně přispívá ke správné funkci imunitního systému, bojuje s oxidačním stresem a působí preventivně proti nádorovému bujení.

Vláknina

Brusinky obsahují také vlákninu a spolu s nízkým obsahem kalorií tak mohou významně podpořit snížení hladiny cholesterolu či krevního tlaku.

Močové cesty

Brusinka je nejznámější pomocník při problémech s močovým ústrojím, doporučuje se ve formě čaje, šťáv (pozor na přidaný cukr) či sušeného ovoce.

 

Chutný a účinný pomocník

Především v zimě, kdy je náš organismus oslabený a trpíme často na nachlazení či virová onemocnění, je nutné doplňovat vitamíny a udržovat svou imunitu ve formě. Brusinka je pro toto období skvělý pomocník! Můžete si jí dopřát jako součást salátů, dezertů či snídaňových směsí, ale i samotnou, jako zdravou svačinku na cesty. U brusinky sušené mrazem máte navíc jistotu, že všechny její živiny a vitamíny jsou zachovány. Tak dobrou chuť!