Zdraví v růžové bobulce

 

Maliny nejsou jen dobré na chuť, obsahují také celou řadu zdraví prospěšných látek. Jsou zdrojem provitaminu A, vitaminů C, E, B1, B3 a B12 a minerálních látek - železa, hořčíku, vápníku, draslíku, zinku a fosforu. Jsou také výbornými antioxidanty. Pravidelnou konzumací malin tedy rozhodně potěšíte nejen své chuťové pohárky, ale také tělo. Látky obsažené v malinách totiž pomáhají posilovat imunitu, čistit střeva, snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu, bojují proti zadržování vody v těle a prokazatelně fungují i proti stresu a bolestem hlavy.

V lidovém léčitelství se však nepoužívají jen samotné plody ostružiníku maliníku (jak zní botanický název maliny), ale především jeho listy, a to hlavně v ženském lékařství. Odvar z maliníku ovlivňuje činnost dělohy, proto je hojně využíván na konci těhotenství k podpoře děložních stahů a také po porodu k rychlejšímu zavinování dělohy.

 

S každou malinou, na které si pochutnáte, zároveň svému tělu dopřejete to nejlepší přímo z přírody. Nejlepší maliny jsou samozřejmě ty čerstvé. Když ale sezóna malin pomine, můžete si dopřát maliny v sušené podobě, malinový sirup nebo třeba malinový džem. Ježkův statek prodává lyofilizované maliny, tedy mrazem sušené, díky čemuž v nich zůstává zachováno maximum všech zdraví prospěšných látek. Můžete si je nasypat do jogurtu, přidat je do ovesné kaše nebo je zobat jen tak. Náš vynikající malinový džem si můžete namazat na palačinky, lívanečky nebo s ním slepit linecké cukroví. Pokud máte rádi müsli, na našem eshopu si můžete namíchat své vlastní a přidat si sušené maliny i tam. Chuťový zážitek zaručen!