Je tu zima a s ní se bohužel kromě pozitivních radovánek, jako jsou Vánoce, lyžování nebo cukroví také pojí ty negativní virózy, nemoci dýchacích cest, chřipky a další nemoci, ke kterým býváme v tomto období více náchylní. Abychom nechytly každou chorobu, která okolo nás projde, měli bychom tělu dopřát dostatek vitamínů. Jednou z potravin, která vám přispěje ke zdraví a zvýšení obranyschopnosti organismu, je rakytník. Nejdete jej proto i mezi naším zbožím v podobě rakytníkového sirupu a džemu.

rakytníkový džem

Historie použití rakytníku

První zmínky a využívání rakytníku jako léčivé byliny patří už do antického Řecka. Traduje se, že staří řekové vypozorovali, že koně, kteří se pásli v místech, kde rostl rakytník, byli silnější, měli lepší hřívu a celkově se jim lépe dařilo. Nicméně se dá očekávat, že jej používali ve stejné době i jiné kultury, protože se hojně vyskytuje v Číně, Mongolsku, Nepálu nebo třeba v Indii. Nyní rakytník najdeme téměř po celé Evropě a i v dalších místech světa. Snad i díky tomu se těší takové oblibě.

Zdraví prospěšné látky v rakytníku

  • Obsahuje velké množství vitamínu C, dokonce několikanásobně více než mandarinky nebo pomeranč
  • Dále obsahuje vitamíny A,B,D,F nebo K
  • V rakytníku také najdeme rutin, flavonoidy, pektin, silici a třísloviny
  • Má také poměrně vysoký obsah organických kyselin a minerálů

Léčivé účinky rakytníku

  • Posiluje náš imunitní systém a pomáhá nám proti infekcím a stresu.
  • Zlepšuje činnost jater a plic
  • Pomáhá při revmatismu
  • Čistí náš organismus
  • Rakytník je také pomocník při kožních onemocněních jako je
    akné, popáleniny a omrzliny.
  • Pomáhá rozpouštět hleny