recept na vánoční perníčky

První adventní neděle zvaná železná je za námi a s ní začíná čas vánočních příprav a tajemného čekání na Štědrý den. A ke správným Vánocům patří jeden z nejstarších druhů sladkého pečiva – tradiční vánoční perníčky. Existuje nespočet dobrých receptů, my vám však přinášíme takový, který rozhodně stojí za vyzkoušení. S tímto perníkovým těstem se nejen dobře pracuje, ale výsledné perníčky jsou navíc po vytažení z trouby hned měkké a nepotřebují odležet. A chutnají přímo královsky!

Ingredience:

  • 400g hladké mouky
  • 140g moučkového cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 4 lžičky perníkového koření
  • 50g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce našeho kvalitního medu

Postup:

1. V míse nejprve smíchejte všechny sypké ingredience a dobře je promíchejte. Postupně přidejte všechny ostatní suroviny. Máslo doporučujeme nechat alespoň 10 minut povolit při pokojové teplotě a následně nakrájet na menší kousky, lépe se pak do těsta zapracovává. Máte – li med v tuhé podobě, nechte ho rozpustit ve vodní lázni. Ze smíchaných surovin pak vytvořte hladké těsto, zabalte ho do potravinářské folie a nechte přes noc uležet v lednici.

2. Troubu předehřejte na 160 stupňů a na pomoučněném vále těsto rozválejte na tloušťku půl centimetru a vykrajujte tvary dle vlastní fantazie. Toto množství těsta by mělo vystačit zhruba na tři plechy menších perníčků.

3. Vykrojené tvary naskládejte na plech a pečte asi 10 minut.

Tip nakonec: Ještě horké perníčky potřete 1 žloutkem rozšlehaným s 1 lžící vody, získají tak krásný lesk.

Přejeme vám dobrou chuť a krásný a voňavý advent!