Běžené sušení ovoce dnes nahrazuje modernější sušení mrazem (lyofilizace), které má oproti němu řadu výhod. Klasický způsob sušení probíhá tak, že necháme na ovoce působit teplo a postupně se z něj odpaří většina vody. Plody se nechávají na slunci, v kamnech nebo sušičce. Po nějakém čase pak ovoce získá požadované vlastnosti, nicméně se trochu změní jeho chuť a především vzhled. Protože se při tomto procesu sušení nakoncentruje přirozený cukr, který je v plodu obsažený, zdá se ovoce sladší. Velkou nevýhodou klasického způsobu sušení je, že ovoce ztratí část minerálů a vitamínů.

  

 


Lidé dumali, jak získat výhody sušeného ovoce a přitom ho zachovat co nejvíce přirozené – zachovat jeho chuť a tvar. Zjistili, že ovoce nejlépe zachová své vlastnosti, pokud se rychle zamrazí a pak se usuší za nízkého tlaku. Tento proces sušení dostal název lyofilizace. Nedochází pak k tvarové deformaci a ani se příliš nezmění chuť. Za nejzásadnější výhodu se ale považuje to, že si ovoce zachová téměř všechny zdraví prospěšné vitamíny a minerály.

  

Zkrátka lyofilizované ovoce bez upozornění chutná stejně dobře, jako to čerstvé. To naopak v některých ohledech převyšuje, protože má násobně delší trvanlivost a je zbavené většiny mikrobiálních nečistot. Zkrátka ochutnejte a uvidíte...