V našem prvním rozhovoru jsme oslovili Mgr. Pavlínu Zdeňkovou Kroužkovou, zakladatelku Dietologických center v Kladně, Praze a Táboře (www.dietolog.cz). 

 

Proč tedy jíst müsli i v 21. století?

Důvodů je hned několik. Jednak je v současné době je velmi trendy nakupovat potraviny od malých výrobců, kde je jistota kvality výrobků. Naše populace se navrací zpátky k přírodě, k farmaření, k domácímu vaření. A je příjemné vědět, že vločky, které ráno snídáte, byly sklizené a vyrobené v České republice. Dalšími neméně důležitými důvody jsou aspekty zdravotní. České populaci chybí ve stravě vláknina, některé vitamíny, minerály, stopové prvky a zdravé tuky, kterých je právě v müsli dostatek.

 

Nechá se tedy říci, že pravidelnou konzumací müsli podpoříme zdraví?

Pravidelné zařazování müsli do jídelníčku prospěje nejen zažívání, podpoří imunitu, ale zlepší i činnost srdce a cév.

 

 

Pavlína Zdeňková Kroužková

Pro koho je konzumace müsli prospěšná?

Jednoduše se dá říci, že pro každého zdravého člověka – děti a seniory nevyjímaje. Vzhledem k tomu, že se vyrábí i bezlepkové druhy müsli směsí je možné bez obav zařadit müsli do jídelníčku lidí dodržujících bezlepkovou dietu.

 

Jsou nějaké novinky v tomto sortimentu výrobků?

Novinek je hned celá řada. Müsli už existují v bio kvalitě, míchají se z nejrůznějších surovin, místo sušeného ovoce se přidává lyofilizované ovoce. Přidávají se chia semínka, atd.

 

Jaké množství müsli bych měl denně konzumovat?

Müsli je výhodné zařadit do snídaně, popřípadě svačinek. Porce se pohybuje od 50 do 150 g za den.

 

Kde müsli kupovat?

Doporučuji nákup müsli od regionálních výrobců, kde je zaručen jasný původ surovin, poctivost a kvalita výrobků.

 

Kde vaše rodina nakupuje müsli?

Osobně máme nejraději müsli s lyofilizovaným ovocem značky Ježkův statek z Kamenice nad Lipou.