
Lněné semínko
Lněné semínko obsahuje asi 30 % lněného oleje, vysoký obsah nenasycených mastných kyselin typu omega – 3 a velmi účinný sliz. Z vitamínů především vitamín E a F a z minerálů jód, vápník, hořčík, fosfor, zinek.
Lněná semínka jsou plody lnu setého, který pochází z regionu mezi východním Středomořím a Indií a ve velkém se pěstoval již ve starověkém Egyptě jako jedna z prvních kulturních rostlin.
20 g | 2 Kč

Slunečnicové semínko
Asi 50 % hmotnosti slunečnicových semínek tvoří tuk, který je tvořený především nenasycenými mastnými kyselinami. Ty pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a chránit srdce a cévy. Dále kromě poměrně velkého množství bílkovin a sacharidů jsou semínka slunečnice bohatá na antioxidanty, vitamíny (vitamín E, vitamíny skupiny B) i minerální látky (hořčík, železo, vápník, fosfor atd.). Vitamín E zlepšuje kvalitu kůže, prospívá vlasům a nehtům a zmírňuje ekzémy. Obsažený niacin (neboli vit. B3, vit. PP) reguluje metabolismus cukrů a tuků.
Slunečnicová semínka jsou plodem slunečnice roční, která pochází z Ameriky a do Evropy se dostala v 16. století.
35 g | 2 Kč

Sezamové semínko
Sezamová semínka jsou bohatým zdrojem minerálů a stopových prvků (vápník, hořčík, železo, zinek, draslík, fosfor, mangan, selen, měď), dále obsahují vysoké množství vitamínů (vitamíny skupiny B, vitamín E, vitamín A), lecitin, karoteny či omega-6 a omega-9 mastné kyseliny. Z hlavních živin jsou nejvíce zastoupeny tuky, dále sacharidy a následují bílkoviny. V sezamovém semínku nechybí ani vláknina.
Sezamová semínka jsou plody sezamu indického, který je široce zdomácněn v tropických oblastech po celém světě. Zmínky o sezamu najdeme už na starém papyrusu z 2. tisíciletí před naším letopočtem. Jde o nejstarší plodinu, která je pěstována k získání jedlého oleje.
25 g | 3 Kč

Mák
Semena máku obsahují přibližně 60 % oleje, bílkoviny, vápník a hořčík. Maková semena jsou především významným zdrojem vápníku, kterého obsahují dokonce daleko více nežli mléko nebo sýry.
25 g | 3 Kč

Dýňové semínko
Dýňová semínka jsou bohatá na zinek, který chrání náš imunitní systém. Obsahují vitamíny E, A, D a B. Z minerálních látek obsahují selen, železo, draslík, vápník, fosfor a hořčík. Jsou rovněž zdrojem cenných nenasycených mastných kyselin, které snižují cholesterol a vysoký tlak.
Tykev olejná, která se pěstuje pouze pro svá jedlá semena, byla objevena teprve před 130 lety.
30 g | 9 Kč

Kešu ořechy natural
Kešu ořechy jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny, vitamíny B1, B2, B5 a na minerály, jako například hořčík, draslík, železo či fosfor. Kešu jádra mají údajně kladný vliv na nervový systém, a proto se hodí při stavech podráždění, nervozity a depresí. Dále tyto olejnaté plody údajně působí proti slabosti a únavě, pomáhají při křečích v dutých orgánech (podrážděná střeva, bolestivá menstruace…) nebo jako prevence kornatění tepen.
Kešu pochází z Brazílie a odtud se v 16. století šíří s portugalskými mořeplavci. Kešu je plodem tropického stromu ledvinovníku západního.
35 g | 13 Kč

Mandle natural
Mandle díky obsahu flavonoidů, fytosterolů, mono- a polynenasycených tuků přispívají ke snížení výskytu kardiovaskulárních chorob. Jsou významným zdrojem minerálních látek (ve 100 g : 290 mg hořčíku, 260 mg vápníku, 730 mg draslíku, 1 mg mědi a 3 mg zinku) a vitamínů skupiny B či vitamínu E, které pomohou udržet zdravou pleť, vlasy, nehty, kosti a zuby. Tyto látky působí proti rakovině, pozitivně ovlivňují mozkovou činnost.
Mandle jsou pecky plodů mandloně obecné, která je prastarou plodinou zmíněnou již ve Starém zákoně.
35 g | 18 Kč

Pekanové ořechy
Pekanové ořechy mají vysoký obsah tuku, ale najdeme v nich také asi 10 % bílkovin a 14 % sacharidů. Z dalších látek mají největší význam vitamíny skupiny B, provitamín A, draslík, vápník, železo a fosfor.
Pekanové ořechy jsou plody stromu ořechovec pekanový, jehož původem je Severní Amerika. Pekanové ořechy mají podobnou chuť, jako vlašské a jejich použití je stejné, jako u ostatních druhů skořápkových plodů.
35 g | 24 Kč

Lískové ořechy
Lískové ořechy jsou bohaté na vitamíny B2, B1, B6, C, E, vlákninu, kyselinu listovou a pantotenovou, železo, draslík, měď, fosfor, vápník, síru, hořčík, sodík, nikl, mangan, zinek, jód, chrom, selen, bor. Mají asi 60% tuku, 19 % bílkovin a 5 % cukrů.
40 g | 27 Kč

Pistácie natural loupané
Pistácie mají v průměru 55% olejů, 20% bílkovin a 15% cukrů, čímž se řadí mezi mimořádně cenné potraviny. Vysoký obsah vitamínu A a E, železa, karotenoidů, mědi a kyseliny listové činí z pistácií výborný lék na zhoršenou krvetvorbu v kostní dřeni a na některé druhy anémií.
Oříšky - pistácie jsou plodem stromu řečíku pistáciového, jehož původní oblast rozšíření je ve střední Asii a na Blízkém východě.
30 g | 30 Kč