První adventní neděle zvaná železná je za námi a s ní začíná čas vánočních příprav a tajemného čekání na Štědrý den. A ke správným Vánocům patří jeden z nejstarších druhů sladkého pečiva – tradiční vánoční perníčky. Existuje nespočet dobrých receptů, my vám však přinášíme takový, který rozhodně stojí za vyzkoušení. S tímto perníkovým těstem se nejen dobře pracuje, ale výsledné perníčky jsou navíc po vytažení z trouby hned měkké a nepotřebují odležet. A chutnají přímo královsky!
Ingredience:
- 400g hladké mouky
- 140g moučkového cukru
- 1 lžička jedlé sody
- 4 lžičky perníkového koření
- 50g másla
- 2 vejce
- 2 lžíce našeho kvalitního medu
Postup:
1. V míse nejprve smíchejte všechny sypké ingredience a dobře je promíchejte. Postupně přidejte všechny ostatní suroviny. Máslo doporučujeme nechat alespoň 10 minut povolit při pokojové teplotě a následně nakrájet na menší kousky, lépe se pak do těsta zapracovává. Máte – li med v tuhé podobě, nechte ho rozpustit ve vodní lázni. Ze smíchaných surovin pak vytvořte hladké těsto, zabalte ho do potravinářské folie a nechte přes noc uležet v lednici.
2. Troubu předehřejte na 160 stupňů a na pomoučněném vále těsto rozválejte na tloušťku půl centimetru a vykrajujte tvary dle vlastní fantazie. Toto množství těsta by mělo vystačit zhruba na tři plechy menších perníčků.
3. Vykrojené tvary naskládejte na plech a pečte asi 10 minut.
Tip nakonec: Ještě horké perníčky potřete 1 žloutkem rozšlehaným s 1 lžící vody, získají tak krásný lesk.
Přejeme vám dobrou chuť a krásný a voňavý advent!